O nama

Kompanija IPLAS Gračanica   vodeći je proizvođač plastenika u BiH i među najvećim proizvođačima plastenika u regionu.
Plastenici ove kompanije veličine između 100 – 5000 m2 , svoje su tržište našli na području Hrvatske, Njemačke, Mađarske, Srbije Kosova, te Švedske.

Kompanija počinje s radom 1977 godine kao proizvođač brizgane ambalaže  i PE folija.
Od 1997 godine počinje sa proizvodnjom plastenika i sistema za navodnjavanje. Budući da je proizvodnja u plastenicima u to vrijeme velika nepoznanica za područje BiH, obraćamo se za pomoć Holandskoj vladi uz čiju pomoć počinje edukacija BH poljoprivrednika za ovaj vid modernog uzgoja u zatvorenim prostorima.

Od 1997 godine uz pomoć Holandskih, Norveških,Njemačkih,Mađarskih, Srbijanskih i Bosanskih  experata za proizvodnju u zatvorenom prostoru počinje intenzivna edukacija BH poljoprivrednika ali i uposlenika kompanije IPLAS  putem organizovanih  seminara na kojima učešće uzimaju experti PUM-a, Agro Groen Control, Dalsem Horticultural Projects Rijk Zwaan, Jiffy Pots, Poljoprivredni institut Sarajevo itd.

Plastenici naše komapnije dobitnici su mnogobrojnih priznanja i nagrada među kojima izdvajamo Zlatnu medalju Gradačačkog sajma, Posebno priznanje Zagrebačkog velesajma.
 
 2005 god. kompanija IPLAS u jakoj konkurenciji između Hrvatskih, Njemačkih, Izraelskih, i Holandskih izvođača  pobjeđuje na međunarodnom tenderu izgradnje 5000 m2 rasadnog centra  za najvećeg Njemačkog proizvođača rasadnog materijala – presadnica kompanije MK Jungpflanzen u Zagrebu.