Ekologija

Menadžment "Elektroprivrede" Bosne iHercegovine i Termoelektrane "Tuzla" predstavili su danas rukovodstvuOpćine Tuzla projekt gradnje bloka sedam Termoelektrane "Tuzla",snage 450 MW.

Operacionalizacija ove vrijedne investicije već je počela, a rok za njenurealizaciju je 2016. godina. Do tada bi novosagrađeni termoenergetski blok,usklađen sa zahtjevnim evropskim ekološkim standardima, trebao zamijeniti svepostojeće blokove.

Zadnji blok šest u Termoelektrani "Tuzla" sagrađen je 1976. godine.Blokovi jedan i dva od 2002. nisu u pogonu, a uzme li se u obzir trajnostjednog termoenergetskog bloka od 40 godina, postojeći su na izmaku. Novi, bloksedam snage 450 MW trebao bi zamijeniti postojeće termoenergetske blokove.

Termoelektrana sada u atmosferu izbacuje 50 miligrama prašine po Njutn-kubnommetru. Novi bi blok izbacivao 20 miligrama. Rigorozni evropski standardipostavili su i znatno niže vrijednosti sumpordioksida i natrijumoksida u iznosune većem od 200 miligrama.

Tokom radova bit će angažirane domaće firme i oko 3.000 ljudi. Vrijednost projektaje 1.100 eura po jednom KW, odnosno 495 miliona eura.